W dniach 18 – 19 marca 2021 roku w Szczecinie odbył się etap centralny i finał XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole.”
prof. Jan Gawęcki
Olimpiada ta jest trójstopniowa, obejmuje etap szkolny, okręgowy i centralny. W tegorocznej edycji, której tematem przewodnim była „Cukrzyca – prewencja i leczenie dietą” wzięło udział ok. 4700 uczniów, spośród których do eliminacji centralnych zakwalifikowało się 30. W gronie najlepszych znalazł się nasz uczeń- Karol Frączek z klasy 3D. Centralne eliminacje podzielone były na 3 części: pisemną, praktyczną i quiz. Karol świetnie zaprezentował się w tej części Olimpiady – został Laureatem i zajął 6 miejsce w Polsce.
Miłosz Joniec – uczeń tej samej klasy i kolega Karola również odniósł sukces i został Finalistą tejże Olimpiady.
Uzyskane tytuły Laureata i Finalisty są dla uczniów przepustką na prestiżowe kierunki studiów bez przechodzenia rekrutacji.
Opiekunem merytorycznym uczniów był mgr Piotr Wójciak.
Gratulujemy sukcesów i życzymy kolejnych!